RunningSmart biedt 3 opleidingen aan voor kinesitherapeuten, sportartsen, podologen, osteopaten, chiropractoren, personal trainers en andere zorgverleners uit de musculoskeletale gezondheidszorg.

Injury prevention in recreational running

Running is dé sport bij uitstek geworden die men gaat beoefenen om te streven naar een betere gezondheid. Maar al te vaak worden recreatieve lopers geconfronteerd met overbelastingsletsels van het bewegingsapparaat. Gezondheidsprofessionals (artsen, kinesitherapeuten, personal trainers, fysiotherapeuten…) worden vandaag dan ook steeds vaker geconsulteerd om dit te voorkomen i.p.v. te genezen. Deze opleidingsdag heeft daarom als doel om concrete handvaten aan te reiken hoe je aan de slag kan gaan in de praktijk met deze niet-gekwetste recreatieve loper.

Analysing running technique & running re-education

In deze opleiding wordt er een overzicht gegeven van de diverse hedendaagse concepten rond lopen en looptechniek. De ‘runninghype’ doet zich ook voor op gebied van wetenschappelijk onderzoek. De meest recente wetenschappelijke studies rond dit topic zullen worden besproken. Er zal veel aandacht besteed worden aan foutenanalyse en remediëring, zowel tijdens het theoretische als het praktische gedeelte van deze opleiding. Diverse soorten loopschoenen en de verschillende technologieën die op de markt zijn zullen kritisch besproken worden. Een aantal eenvoudige technologische hulpmiddelen die makkelijk te implementeren zijn in de praktische setting worden voorgesteld.

Running Related Injuries : key points in rehab

Deze cursus is een evidence based-opleiding die u dieper inzicht geeft en praktische vaardigheden aanleert in het onderzoek en behandeling van sporters met loopgerelateerde (overbelastings)letsels. In eerste deel worden de intrinsieke en extrinsieke risicofactoren geanalyseerd. Deze elementen zullen gestaafd worden met recent onderzoek zodat u in staat bent via een doorgedreven klinisch redeneerproces een gepaste behandeling uit te voeren. In het tweede deel wordt er dieper ingegaan op specifieke pathologie die voorkomt bij lopers. Via een vernieuwend model worden er tal van behandelingsstrategieën aangereikt die ervoor zorgen dat u een loper zo efficiënt mogelijk kan behandelen.

Veel gestelde vragen

Worden er Masterclasses georganiseerd?

Naast bovenstaande opleidingen biedt RunningSmart ook RunningSmart Masterclasses aan. We nodigen internationale topexperten uit met een bijzondere expertise in de begeleiding en revalidatie van loopgerelateerde letsels.

Zijn alle opleidingen geaccrediteerd?

Alle opleidingen zijn geaccrediteerd voor Pro Q Kine. Indien de opleidingen ook in Nederland georganiseerd worden, is er accreditatie voorzien bij het CKR (KNGF) en Keurmerk.

Welke professionals kunnen deelnemen?

Onze opleidingen zijn in de eerste plaats gericht naar kinesitherapeuten en fysiotherapeuten. Maar ook sportartsen, osteopaten, chiropractoren, podologen, podotherapeuten, atletiektrainers en personal trainers zijn welkom.

feedback van cursisten

Ik zag steeds meer lopers opduiken in mijn praktijk en besloot mijn kennis te verruimen. De opleiding ‘Running Related Injuries’ voldeed volkomen aan mijn verwachtingen en wensen, meer zelfs. Met de aangereikte praktische handvaten kon ik meteen aan de slag, een leerrijke ervaring!

Liesbeth Motmans,
kinesitherapeute

De opleidingen van RunningSmart zijn praktijk gericht en daarom perfect toepasbaar in de (sport-)medische setting. We gebruiken de screenings bij Bodypoint als aanvulling op het klinisch onderzoek bij patiënten met loopgerelateerde klachten. Hierop bouwen we dan verder in de revalidatie.

Wouter Verdickt,
kinesitherapeut